M.SLOSIARIK: Čoskoro zverejníme prieskum preferencií, pád KDH neočakávam

19.06.2012 Bratislava

Bratislava 19. júna (TASR) - V prostredí KDH, ktoré má v sobotu 23. júna v Ružomberku celoslovenský snem, sú s pomerne veľkou nervozitou očakávané výsledky nadchádzajúceho prieskumu verejnej mienky. "Počul som, že jeden z prieskumov by mohol byť zverejnený ešte pred snemom. Ak ukáže vážny pokles preferencií, či už v dôsledku odchodu Daniela Lipšica, alebo kauzy so zlatými padákmi, určite to ovplyvní priebeh snemu," povedal pre TASR zdroj z prostredia KDH, ktorý si neželá byť menovaný.

Sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus pre TASR potvrdil, že výsledky nového prieskumu zverejnia "koncom tohto týždňa alebo začiatkom nasledujúceho". Na otázku TASR, či je z pohľadu sobotného snemu KDH dôležité, či bude prieskum zverejnený napríklad v piatok 22. júna, alebo až v pondelok 25. júna, Slosiarik poznamenal, že on osobne výraznú zmenu preferencií KDH v tomto prieskume neočakáva.

"Údaje sa zbierali do 11. júna," upozornil sociológ. Hoci minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) oficiálne informoval o odstupnom pre generálnu riaditeľku Slovenskej pošty Marcelu Hrdú už 4. júna, gro diskusií o neprimeranom odstupnom pre manažérov menovaných v čase exekutívy Jána Figeľa na poste šéfa rezortu dopravy, prebehlo až po 11. júni. "Verejná mienka má istú zotrvačnosť. V prípade KDH očakávam v tomto prieskume skôr štandardný výsledok," poznamenal Slosiarik.

Na otázku, či nemôže výsledok KDH ovplyvniť odchod Daniela Lipšica z hnutia, odpovedal, že je to otázne. "Môže, aj nemusí. Ale v prípade Lipšica je dôležité, že zatiaľ neponúkol novú stranu, nedal voličom alternatívu," upozornil. Voliči KDH, ktorí sympatizujú s Lipšicom, teda zatiaľ nemusia riešiť dilemu, ktorý politický subjekt v prieskume označia.

Prieskum, ktorý by už mohol plne reflektovať aj priebeh kauzy so zlatými padákmi, by sa do médií mohol dostať o dva týždne. Približne v tomto termíne totiž avizuje zverejnenie nových preferencií politických strán Pavol Haulík z agentúry MVK.
 

Vyberte región